sobota, 16 lipca 2016

Kuchnia maluszka: placuszki z kaszki manny





Brawce za chwilę stuknie pół roczku, zatem matka z niecierpliwością zaczyna przygotowywać się do rozszerzania jej diety. Łyżeczki już kupione, śliniak też, założyłam nawet zeszyt, w którym zaczynam kolekcjonować przepisy dla mojego dziecięcia. Wiadomo, przygodę z nowymi posiłkami będziemy rozpoczynać od pojedynczych warzyw i owoców, ale na później kilka pomysłów też już mam. Nie chciałabym podawać dziecku czegoś, co nie jest smaczne, zatem dzisiaj w ramach obiadu dla siebie przetestowałam przepis na placuszki z kaszki manny i banana. Radośnie donoszę, są naprawdę dobre! Nie ma w nich ani odrobiny cukru i mleka, odpowiednie są zatem nawet dla najmłodszych smakoszy.


Składniki:

  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki kaszki manny (zwykła najzwyklejsza, żadna specjalna mieszanka dla niemowląt)
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 dojrzały banan
  • 1 garść suszonej żurawiny (lub rodzynek / borówek / co kto lubi)

Wykonanie:

Kaszkę zalej wodą i odstaw ją na 20 minut, aby spęczniała. Jajko ubij, rozgnieć banana. Wszystko razem wymieszaj i dodaj żurawinę. Smaż na suchej teflonowej patelni lub na kropli oliwy. Podawaj z kleksem jogurtu naturalnego. Smacznego! :)



*Oryginalny przepis zaczerpnięty ze strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj znać, co o tym myślisz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...