Czasami są takie dni, że choćby nie wiem co, musisz wciągnąć coś słodkiego, bo inaczej wszyscy w twojej okolicy źle skończą. Czasami jest też tak, że do twoich drzwi niespodziewanie pukają znajomi, a ty właśnie wyjadłaś ostatnie ciasteczka z kuchennej szafki i nie masz czym ich poczęstować do kawy. Ten placek uratuje twój honor, a do tego gwarantuję, że jest prze-pysz-ny! Nie będziesz mieć problemu z jego wykonaniem, bo w jego skład wchodzą same podstawowe składniki, a jego przygotowanie jest ekspresowe. Gotowi na przepis? Go!
Składniki na kruszonkę:
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
Składniki na ciasto:
- 12 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mleka
- 6 łyżek oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- owoce sezonowe
Wykonanie ciasta:
Zacznij od przygotowania masła na kruszonkę. Rozpuść je w rondelku i zostaw do wystudzenia. Składniki na ciasto (poza owocami) umieść w misce i wymieszaj mikserem, do uzyskania konsystencji bardzo gęstego ciasta naleśnikowego. Przelej ciasto do okrągłej foremki o średnicy 23 cm i wierzch wyłóż ulubionymi owocami sezonowymi. U nas jest to na przykład brzoskwinia, albo śliwki (wtedy do kruszonki dodaję cynamon). Do wystudzonego masła dodaj cukier i mąkę, wymieszaj i tak przygotowaną kruszonkę wyłóż na ciasto z owocami. Piecz przez około pół godziny w temperaturze 220 stopni, aż ciasto odrobinę wyrośnie i uzyska złoty kolor. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj znać, co o tym myślisz.